אירופה: דו"ח בנושא סיכונים בפעילות פלטפורמות ומנועי חיפוש גדולים

אולי יעניין אותך גם

הפצת תוכן בלתי חוקי, פגיעה בזכויות יסוד של אזרחים וסיכונים להליכי בחירות דמוקרטיות. אלה הסיכונים המרכזיים שזיהתה הרשות האירופית לשירותים דיגיטליים (European Board for Digital Services) בדו"ח שפרסמה בסוף השבוע, ביחס לפעילותם של פלטפורמות מקוונות ומנועי חיפוש שיש להם לפחות 45 מיליון משתמשים פעילים חודשיים באיחוד האירופי (VLOPs ו-VLOSEs בהתאמה).

הדו"ח, שפורסם לראשונה בשיתוף עם הנציבות האירופית מכוח סעיף 35(2) לחוק השירותים הדיגיטליים (ה-DSA), עוסק בסיכונים המרכזיים בפעילות VLOPs ו-VLOSEs ומיגורם. הוא מתבסס על דוחות הערכת הסיכונים שהגישו 23 פלטפורמות ו-2 מנועי חיפוש בהתאם לחובתם ב-DSA, וכן על דוחות ביקורת חיצוניים ופניות מארגוני חברה אזרחית וחוקרים עצמאיים.

בין הסיכונים המרכזיים שזוהו בדו"ח בלטו סיכונים הנוגעים להפצת תוכן בלתי חוקי, ובכלל זה חומרי התעללות מינית בקטינים (CSAM), תכנים הנוגעים לטרור, ותכנים המפרים זכויות קניין רוחני. זאת ועוד, הדו"ח הצביע על סיכון לפגיעה אפשרית בזכויות יסוד (לרבות חופש הביטוי והגנת הפרטיות) וכן על סיכון לתקינותם של הליכים דמוקרטיים, בין השאר לאור הפצת מידע כוזב ותופעות של הטרדת אישי ציבור. הדו"ח מקדיש תשומת לב מיוחדת לסיכוני אלימות מגדרית וסיכונים לקטינים, בייחוד בעידן הבינה המלאכותית, דוגמת תמונות עירום מזויפות (Deep Fake) של נשים וקטינים.

הדו"ח ממפה את הפרקטיקות הקיימות בשוק למיגור הסיכונים – ביניהן אימות זהות משתמשים, כלים אוטומטיים לזיהוי חומרי התעללות בקטינים, ותיוג תוכן שנוצר בבינה מלאכותית – אך נמנע מהגדרה של אחת או יותר מהן כ-best practice. לסיום, הדו"ח מזכיר את קביעת ההפרה הראשונה שהתקבלה ביחס לחובת הערכת הסיכונים של VLOPs ו-VLOSEs, שניתנה נגד פלטפורמת המסחר Temu בחודש מאי האחרון, לאחר שנמצא כי כשלה לבחון כראוי את הסיכונים הנובעים ממכירת מוצרים בלתי חוקיים בפלטפורמה.