חוו״ד של משרד התקשורת לפרק החדשות בהצעת חוק התקשורת (שידורים)

אולי יעניין אותך גם

במסמך מ־27 באוגוסט 2025 מציג משרד התקשורת התייחסות נוספת לפרק החדשות באסדרה המוצעת במסגרת חוק התקשורת (שידורים). המסמך משיב להערות שהועלו בנוגע לחסמי כניסה, פערים רגולטוריים ומהימנות החדשות, ומסביר מדוע המשרד מעדיף אסדרה שמפחיתה מגבלות על כניסת שחקנים חדשים ועל בעלויות צולבות.

לפי המשרד, איסורי בעלות צולבת והסדרי הפצה קיימים עלולים להכביד על הכניסה לשוק החדשות בטלוויזיה. לכן הוא תומך בפתיחת התחום גם לגופי חדשות הפועלים במדיות אחרות, בחובת נשיאה ללא תשלום של ערוצי חדשות ובהסדרי בולטות. המשרד מכיר בסיכון של צבירת כוח תקשורתי חוצה־מדיה, אך מעריך כי מניעת כניסתם של מתחרים רלוונטיים תפגע בתחרות באופן משמעותי יותר. הוא מציין כי שוק החדשות האודיו־חזותיות ריכוזי מאוד וכי הכנסותיו המצרפיות נאמדות בכ־1.5 מיליארד ש״ח בשנה, אך נמנע מהצגת תחזית כמותית ודאית לתועלת הצפויה מהגברת התחרות.

בעניין מהימנות החדשות, המשרד מבהיר כי לא מצא בסיס אמפירי מספק למדידת היקף המידע השגוי או לקישור בין שיטת האסדרה לבין מהימנות בפועל. נתוני הסקרים שנסקרו מלמדים בעיקר על אמון סובייקטיבי, המושפע מהעדפות מוקדמות ומדפוסי הצפייה. במקום כפיית הפרדה מבנית מלאה בין בעלי הערוץ לבין פעילות החדשות, המשרד מציע להדגיש שקיפות, פרסום תקנון אתיקה ואכיפה אזרחית. בעקבות השיח עם רשות האסדרה הוא מציע גם נציב פניות שיוכל לדרוש תיקון או פרסום ממצאים, וכן אפשרות להסתמך על תקנון ועל מנגנון אכיפה של איגוד מקצועי. חלק מן החובות יחולו בעיקר על ספקי תוכן שהכנסותיהם משידורים הן 40 מיליון ש״ח ומעלה, או על גופים קטנים יותר בעלי פעילות חדשותית משמעותית במדיה אחרת.

מקור: התייחסות נוספת של משרד התקשורת לפרק החדשות.

זכויות יוצרים: משרד התקשורת, 2025. קישור למסמך המקורי: המסמך באתר הכנסת. התקציר מוצג לצרכים כגון לימוד עצמי, מחקר, ביקורת, סקירה, דיווח עיתונאי ואינו מחליף את המסמך המקורי. אנחנו עושים כל מאמץ לכבד את זכויות היוצרים של הכותבים. אנא הודיעו לנו ונסיר מידית כל חומר שעשוי להפר זכויות יוצרים.