עמדת פורום המרצות והמרצים למשפטים ביחס להרכב הוועדה לבחירת שופטים

אולי יעניין אותך גם

חוות הדעת הופצה במרץ 2023 לקראת דיון בוועדת החוקה, חוק ומשפט על הצעת חוק-יסוד: השפיטה (תיקון מס' 3) והצעת חוק בתי המשפט (תיקון מס' 101), התשפ"ג-2023, בנושא הרכב הוועדה לבחירת שופטים.

עמדת הפורום היא שהנוסח החדש אינו פותר את הבעיות העקרוניות של ההצעה הקודמת, המכונה במסמך "מתווה לוין-סער": פוליטיזציה מוגברת של בחירת שופטים, יצירת מנגנון של שופטים המזוהים עם הצדדים הפוליטיים, והיעדר מנגנון מקצועי רציני לבחינת כשירות מועמדים לבית המשפט העליון. לפי חוות הדעת, גם בנוסח המעודכן ההצעה פוגעת בהפרדת הרשויות ובעצמאות השיפוטית, ולכן יש להתנגד לה.

המסמך מתמקד בכמה שינויים מוצעים. ביחס ל"קואליציה רחבה", מזהיר הפורום כי שינוי הרכב הוועדה ושלילת זכות הווטו של האופוזיציה עלולים לאפשר לקואליציה לבחור לבדה שופטים לבית המשפט העליון ולקבל החלטות מרכזיות נוספות. לגבי פקיעת כהונת נציגי הציבור במקרה של מבוי סתום, נטען שההסדר עלול לעודד מינוי נציגים פוליטיים שאינם מפעילים שיקול דעת עצמאי. ביחס לקציבת כהונת שופטי העליון, הפורום סבור שצעד זה עלול לגרום לכהונות קצרות, לחוסר יציבות ולאפשרויות רבות יותר למינויים פוליטיים. גם הדרישה ששני שלישים משופטי בית המשפט העליון יהיו שופטים שכיהנו לפחות 5 שנים במחוזי מוצגת כבלתי מספקת, משום שהיא עדיין מותירה אפשרות למנות חלק משמעותי של שופטים ללא ניסיון הולם.

בסיום חוות הדעת מדגיש הפורום כי אם מצמצמים את משקל נציגי השופטים בוועדה, חיוני שנציגי הציבור יהיו עצמאיים לחלוטין מהגורמים הפוליטיים ובעלי כשירות מקצועית גבוהה. הפורום גם מבקר את אופן קידום התיקון החוקתי: פרסום מאוחר של נוסח שאינו שלם, לקראת דיון קרוב, בסוגיה בעלת חשיבות חוקתית מרכזית. מסקנת הכותבות והכותבים היא שההצעה בנוסחה הנוכחי ממשיכה את הפגיעה במבנה המשטרי הדמוקרטי בישראל.

מקור: פורום המרצות והמרצים למשפטים למען הדמוקרטיה.

 

קישור להצעת החוק: מסמך הצעת החוק באתר הכנסת.

זכויות יוצרים: פורום המרצות והמרצים למשפטים למען הדמוקרטיה, 2025. קישור למסמך המקורי: https://fs.knesset.gov.il/25/law/25_ls_bk_5792756.pdf. התקציר מוצג לצרכים כגון לימוד עצמי, מחקר, ביקורת, סקירה, דיווח עיתונאי ואינו מחליף את המסמך המקורי. אנחנו עושים כל מאמץ לכבד את זכויות היוצרים של הכותבים. אנא הודיעו לנו ונסיר מידית כל חומר שעשוי להפר זכויות יוצרים.