חוק היועץ המשפטי לממשלה והתובע הכללי - עמדת הייעוץ המשפטי לוועדת החוקה

אולי יעניין אותך גם

במסמך הכנה מיום 10 ביוני 2026, שנכתב לקראת דיוני ועדת החוקה בהכנת הצעת חוק היועץ המשפטי לממשלה והתובע הכללי לקריאה השנייה והשלישית, הייעוץ המשפטי לוועדה מנתח את ההצעה לפצל את תפקידי היועץ המשפטי לממשלה והתביעה הכללית. לפי ההצעה, היועץ יעסוק בייעוץ לממשלה ובייצוגה בעניינים שאינם פליליים, תובע כללי עצמאי יעמוד בראש התביעה הפלילית, ומשנה בכיר ליועץ יופקד על סמכויות הנוגעות להגנת האינטרס הציבורי.

המסמך מזהיר כי מכלול ההסדרים המוצעים ישנה מן היסוד את מעמד היועץ המשפטי לממשלה: מינויו והמשך כהונתו יהיו תלויים בממשלה, כהונתו תוצמד לכהונתה, והממשלה תוכל לסטות מחוות דעתו, לבחור ייצוג חיצוני ואף למנוע ממנו להציג את עמדתו בבית המשפט. לדעת הייעוץ המשפטי, מהלכים אלה עלולים לפגוע בעצמאות הביקורת המשפטית בתוך הרשות המבצעת, להחליש את האיזונים והבלמים, לצמצם את השקיפות ולהגביר את הסיכון לפגיעה בשלטון החוק, בזכויות הפרט ובאמון הציבור. גם הפקדת סמכויות ההגנה על האינטרס הציבורי בידי משנה הכפוף ליועץ התלוי בממשלה אינה מספקת, לשיטתו, עצמאות מוסדית מתאימה.

לצד הכרה ברכיבים שנועדו להבטיח את עצמאות התובע הכללי, ובהם כהונה של שש שנים ומעורבות ועדה ציבורית במינוי ובהדחה, המסמך מצביע על סיכונים הנובעים מפיקוח שר המשפטים, מדרישות דיווח על תיקים מסוימים, מהותרת חלק מסמכויות החקירה בידי היועץ ומהסמכת השר להכריע בגבולות הסמכות בין בעלי התפקידים. ביקורת נוספת מופנית להסדר המחייב אישור שיפוטי לפתיחת חקירה נגד בכירים ואישור ועדה מיוחדת להגשת כתב אישום נגדם: לטענת הייעוץ המשפטי, משוכות אלה עלולות לפגוע בשוויון בפני החוק וליצור אפקט מצנן על אכיפה כלפי נבחרי ציבור ובעלי תפקידים בכירים. המסמך קורא לוועדה לבחון מחדש את ההסדרים וכן להסדיר בזהירות את מועד התחילה והמעבר למבנה החדש. למסמך המקורי באתר הכנסת.

זכויות יוצרים: הייעוץ המשפטי לוועדת החוקה, 2026. קישור למסמך המקורי: מסמך ההכנה באתר הכנסת. התקציר מוצג לצרכים כגון לימוד עצמי, מחקר, ביקורת, סקירה ודיווח עיתונאי ואינו מחליף את המסמך המקורי. אנחנו עושים כל מאמץ לכבד את זכויות היוצרים של הכותבים. אנא הודיעו לנו ונסיר מידית כל חומר שעשוי להפר זכויות יוצרים.