עפ"ג 18689-01-25 מדינת ישראל נ' כהן

אולי יעניין אותך גם

החמרת הענישה לנאשם שמכר כרטיסים פיקטיביים להופעות ומשחקים דרך פייסבוק (פסק-דין, מחוזי מרכז-לוד, השופטים מרשק מרום, דרויאן-גמליאל ואבן חן, 7.4.2025):

העובדות: ערעור המדינה על גזר דינו של המשיב, שניתן בביהמ"ש השלום בראשל"צ [ת"פ 31947-08-22]. המשיב הורשע, לפי הודאתו, ב-44 אישומים הכוללים עבירות של קשירת קשר לביצוע פשע, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, התחזות לאדם אחר בכוונה להונות, וזיוף מסמך בכוונה לקבל באמצעותו דבר. המשיב מכר לעשרות מתלוננים כרטיסים ומנויים פיקטיביים להופעות ולאירועי ספורט, דרך הרשת החברתית "פייסבוק", והכניס לכיסו מעל 40,000 ש"ח. על המשיב נגזרו 9 חודשי מאסר לריצוי בעבודות שירות; 6 חודשי מאסר על תנאי; קנס של 10,000 ש"ח; צו מבחן ל-18 חודשים; ופיצוי של 44,900 ש"ח לחלוקה בין הזכאים. המדינה טענה כי בגזר הדין נפלה שגגה כפולה, הן בקביעת מתחם ענישה מקל שאינו הולם את נסיבות ביצוע וריבוי העבירות, והן בקביעת עונשו של המשיב.

נפסק: הערעור התקבל, הן לעניין קביעת מתחם העונש ההולם והן לעניין מיקום העונש במתחם. בתיקון 113 לחוק העונשין נקבע העיקרון המנחה בענישה: קיומו של יחס הולם בין חומרת המעשה בנסיבותיו ומידת האשם, לבין סוג העונש ומידתו. על העונש שהוטל על המשיב להביא עיקרון זה לידי ביטוי באופן הראוי. הערך החברתי עליו באה עבירת המרמה להגן הוא חופש ההחלטה, הפעולה והבחירה של המרומה, שנשלל ממנו עקב מעשה המרמה. עבירת השימוש במסמך המזויף מגינה על האיסור להטעות את הזולת תוך שימוש ב"מסמך", החפץ שבתרבותנו הינו הסמן העיקרי לרצינות ואמינות. עבירת ההתחזות לאדם אחר בכוונה להונות, נועדה אף היא להגן על חופש ההחלטה והרצון, במניעת הונאות. מעשי המשיב פגעו בערכים נוספים ובהם הגנה על הגינות הסחר באינטרנט בכלל וברשתות החברתיות בפרט.

בפעולתו העבריינית החזרתית והשיטתית, שהובילה לפגיעה ברבים ולגזילת כספם בסכום ניכר, בדרכים מתוחכמות שנועדו לשבש מהלכים של חקירה ומשפט ולסבך אחרים בחשד לעבירות, פגע המשיב פגיעות משמעותיות ואף חמורות בערכים המוגנים בעבירות. המשיב פעל באופן מחושב ומתוכנן, למטרת רווח קל ומהיר. קשה לאמוד את הנזק הפוטנציאלי הניכר שהסב המשיב לשוק המסחר האלקטרוני ליחידים, שכן קניית כרטיסים ברשתות חברתיות היא דרך קניה שהציבור הרחב משתמש בה. דרך זו מאפשרת קניית ומכירת כרטיסים בדרך חלופית לדרכים המקובלות ותורמת ומקלה רבות על ציבור. ענישה מרתיעה תתרום למיגור התופעה של שימוש לרעה באמצעי זה ותגדיל את יכולת הציבור לתת בו אמון ולהשתמש בו לתועלתו. 

מתחם העונש ההולם את כלל העבירות ייקבע בין 20 לבין 42 חודשי מאסר בפועל, לגבי העונש העיקרי, ולצידו ייקבעו מאסר מותנה מרתיע וחיוב בפיצוי הניזוקים. אין עילה לחריגה מהמתחם מטעמי שיקום. ערעור המדינה התקבל במובן זה שחלף עונש של חודשי מאסר בעבודות שירות, יישא המשיב עונש מאסר בפועל בן 17 חודשים, בניכוי ימי מעצרו. שאר רכיבי גזר-הדין נותרו על כנם.